Hoppa till sidans innehåll

Föreningens historia


Det började 1944…

 

Vårkulla som klubb har sina anor från 1944 då bland andra Arne Björklund och Arne Ljungqvist var med och startade föreningen. Efter Vävarevallens tillkomst i början på 40-talet var fotbollsintresset stort i Skene. Ett gäng med ungdomar beslöt då att bilda en ny fotbollsklubb och man började på Sandvallsäng. Efter ett tag fick man köpa ett markområde vid Hässelberg i Vårkulla där man anlade en fotbollsplan. Här var Arne och Arne drivande krafter i arbetet med att få fram en spelduglig plan.

Många minns säkert även de fina festarrangemang som hölls vid festplatsen invid planen där bl.a. Snoddas gjorde ett besök 1953. Marken är fortfarande i föreningens ägo.

Föreningen startade sin bowlingsektion 1971 och gick med i seriespel från spelåret 1972-73. Det hela hade sin begynnelse i att det fanns en hel del Skene-grabbar som hade börjat spela lite bowling i Kinna bowlinghall. Hallföreståndaren och några i bowlingalliansens styrelse tyckte att det vore lämpligt med en bowlingförening även från Skene. Det fanns fem föreningar i Kinna, en i Örby samt en damklubb.

Arne Ljungqvist och Arne Björklund samlade omnämnda killar och talade om att Vårkulla IK bara hade mindre verksamhet (terränglöpning) sedan fotbollen lagts ner. Det skulle inte vara några problem med att ta upp bowling på programmet. Någon ny klubb behövde inte bildas, föreningen fanns ju redan.

Till ett i Markbladet utannonserat möte i Skene Folkets Hus kom ett flertal personer. Bland de som kom kan nämnas Ingemar Johansson och Bernt Lindblom som är aktiva än i dag och spelar i klubben.

Arne Björklund var liksom Arne Ljungqvist med i styrelsearbetet och båda spelade också de flesta matcherna. Det rådde ett enormt intresse för bowling. Kinnahallen fick samma år åtta banor och de fylldes upp vid föreningens träningskvällar. Det var en sport man inte lärde sig så fort.

Första året med seriespel, vann föreningen inte en enda match och blev sist i div.5. Men ingen gav upp för det. Hela tiden var träning och spelintresset på topp. Inför andra spelåret anslöt tre av klubbens tidigare pojklagsspelare i fotboll. Jonny Carlsson, Lars-Erik Fägersten och Ture Johansson de två förstnämnda redan etablerade bowlare och den tredje hade inte bowlat tidigare.  Alla skulle senare på olika sätt göra avtryck i föreningen. Säsongen gick bättre och fem matcher vanns. Här noterades den dittills bästa slagningen 5636 poäng, den 21 oktober 1973. Tredje spelåret blev det nio vinster av 22 matcher. Fjärde året 1975-76, blev det tolv vinster och en femteplacering. Här noterades den nya rekordnoteringen till 5838 poäng våren 1976. B-laget blev detta året trea i reservlagsserien efter att bland annat slagit Zodiac i båda matcherna. Glenn Henriksson (Uhlén) belade en hedrande tiondeplats vid DM i Borås klass B. Glenn blev för övrigt tillsammans med L-E Fägersten de första i klubben att passera 1600 poäng på åtta serier som var den vanliga distansen på individuella tävlingar vid den här tiden. Året därpå 1976-77, blev den framgångsrikaste sedan starten. A-laget tog efter en synnerligen spännande finalomgång, hem seriesegern i division 5 Västergötland Södra före Borås BS och Knallen. Matchsnittet löd på 692 poäng och med 14 vinster av 16 möjliga.

Åren 1977-78 till 1984-85 blev det spel i division fyra. Det sistnämnda året blev föreningen tvåa i serien på nitton vunna matcher av tjugofyra möjliga. Trots andraplatsen blev det uppflyttning till div. tre. Matchsnittet var 738 poäng. Glenn Henriksson (Uhlén) hade ett snitt på 782, Ture Johansson 761 och Staffan Hugosson 757.

Första klubbrekordet över 6000 poäng sattes 1980 i en match mot Örby.

Efter tre säsonger i div. tre vann man serien 1987-88 och med matchsnittet 742 poäng, det dittills högsta i klubbens historia och genomgående bra spel. Individuellt bäst var Ture Johansson 767 poäng före Lars-Erik Fägersten 764 och Glenn Henriksson (Uhlen) 760 poäng. Vårkulla representerades på A-SM i Malmö av Staffan (1623 p) Ture (1530 p) och Kurt Johnsson (1503).

Seriepremiären i div. 2 blev lyckosam med resultat över 6000 poäng och seger över Safir från Halmstad. I matchen slog Ture Johansson 876 poäng vilket var högsta resultat bland Västergötlands bowlare och innebar förbundets omgångsmedalj. Vårkullas första år i div. 2 slutade med tredje plats i serien vilket var mer än godkänt. Året efter blev än mer framgångsrik då seriesegern bärjades efter 20 vinster, 1 oavgjord (anmärkningsvärt då man vid den här tiden räknade kägelpoäng) och 5 förluster. Trion Ture Johansson, Staffan Hugosson och Ingemar Johansson bäst med strax över 760 poäng i snitt.

Sejouren i div. 1 blev bara ettårig efter att ha vunnit sju och förlorat tjugoen matcher blev vi näst sist i serien och flyttades ner till tvåan. Det blev bara en bortavinst och det var mot Kabaré i Backahallen Göteborg. Stor matchhjälte Staffan Hugosson som inledde med 300 poäng i första serien och fullföljde med 247, 214, 206 till slutresultatet 967 och segermarginalen blev 18 poäng.

Under resten av nittiotalet spelade Vårkulla i div. 2, de flesta åren slutade på övre halvan i tabellen.

De första åren var Arne Björklunds son Jan lagledare som trots sin ungdom visade pondus. Jan som numera är partiledare för Liberalerna.

Under de här åren hade klubben utöver A-lag och B-lag lag i lokalserien i Kinna och under några år även en fristående damsektion.

”Vårkullasmällen” var en tävling som arrangerades 1975-1982 med som mest 301 deltagare.

På hösten 1993 avled Arne Björklund som under alla år varit pådrivare och eldsjäl.

I augusti 1997 avgår Arne Ljungqvist efter att i tjugofem år varit ordförande i föreningen. Han ersattes av Lars-Erik Fägersten.

På årsmötet i augusti 1999 valdes Bernt Lindblom till kassör i föreningen. Ett val som haft stor betydelse för styrelsearbetet i allmänhet och ekonomin i synnerhet.

Tvåtusentalet fick en flygande start då trion Ingemar Johansson, Glenn Uhlén och Ture Johansson i januari blev trea i Sjuhäradscupen efter att förlorat i semifinalen mot Pergamon. Framgångarna fortsatte på vårkanten då Oldboys-SM spelades i Borås. Garry Claesson gick till final på 1654 (där han blev 14:e man på 1504 poäng) han kompletterades av Kjell Algotsson 1587, Ture Johansson 1585 och Lars-Erik Fägersten 1409 i 4-mannalag. På resultatet 6234 var man i ledning ända till sista speldagen då Sollentuna gick förbi. Men ett SM-silver blev det i alla fall.

Vid Riksmästerskapet (f.d. B-SM) 2001 i Falkenberg placerade sig Ingemar Johansson på femte plats i A-klassen och Benny Fransson blev trea i B-lassen.

I seriespelet under de här åren blev det placeringar i mitten av tabellen. Nytt klubbrekord sattes mot Borås GIF under våren 2002 med 6599 poäng.

Årets Riksmästerskap spelades i Borås, även här var Ingemar Johansson i final och blev fyra.

Från verksamheten i övrigt kan nämnas att vi genomförde ett lyckat träningsläger i Halmstad och att en återträff av VIK:s pojklag i fotboll årgång 1958 också rönte uppskattning.

Vid O-SM 2003 gick Ture Johansson till final som fjärde man efter att ha slagit 1718 p. I finalen blev det 1642 och nionde plats. Trion Staffan Hugosson, Ture Johansson och Glenn Uhlén kom på femte plats i DM för tremannalag endast fyra poäng från att gå till SM-final.

Säsongen 2003-04 vann Vårkulla serien och fick spela kval mot BK Ohm, Lerums BS och Falkenbergs BS. Segrar mot de två förstnämnda och förlust mot Falkenberg som fick ta steget upp till div. 1.

Klubbens spelare gjorde fjorton starter på Seniortouren som resulterade i fyra finalplatser med Ture Johanssons fjärde plats i Ängelholm som bäst.

På årsmötet 2004 efterträdde Anders Johansson Lars-Erik Fägersten som ordförande i klubben. Inför säsongen hade Örby BK lagt ner och flera spelare kom över till Vårkulla som efter flera år med 4-manna B-lag kunde anmäla två 8-mannalag till seriespel.

På våren 2006 stod Vårkulla återigen som seriesegrare. Via framgångsrikt kvalspel i först Kungsbacka och sedan i Göteborg där man slog Falkenhov, blir det uppflyttning till ettan.

Segerglädjen grumlades dock av att Vårkulla IK:s förre ordförande och eldsjäl Arne Ljungqvist avled i april.

Inför spelåret 2006-07 hade förbundet tillåtit samarbete mellan klubbar gällande reservlag, vilket resulterade i att BK Kryss och Vårkulla hade B-lag ihop.

Klubbens A-lag blev trea i div. 1 och kvalade till Sydallsvenskan i Halmstad mot BK Globen, som vann med 2-1 i matcher.

Inför det nya spelåret hade Bowlingförbundet återigen ändrat regelverket. För Vårkullas del innebar det BK Kryss spelare registrerades för Vårkulla och kunde då även spela i A-laget. Claes Hultgren spelade med stor framgång de flesta matcherna, men även Sven Örnell och Ingemar S Johansson var framgångsrika i seriespelet. Med förstärkningarna blev det en fjärde plats i serien och kval för att hänga kvar. Kvalet spelades i Backahallen mot IFK Borås F-lag. Trots säsongens bästa spel och nytt klubbrekord av Ture Johansson med 958 p. räckte det inte till mer än en oavgjord och en förlust. Räddningen var dock nära då spelarbrist i vår lokalkonkurrent Kinna BS gjorde att man lade ner verksamheten. Detta innebar att Vårkulla fick tio spelare och en plats i div. 1, då det sista Kinna BS gjorde som klubb var att vinna kvalmatchen mot Viskan.

När spelåret 2008-09 inleddes hade Vårkulla tre 8-mannalag i seriespel A, F och Reservlag. Det blev en mycket bra säsong då A-laget vann div.1 och kvalade till Sydallsvenskan först i Värnamo där Cahoot besegrades med 11-9 och 10-10. Sedan i Halmstad där Bulltofta blev för svåra och vann med 11-9 och 10-10. F-laget blev trea i div. 2 och spelade kval mot Västra Frölunda som vann i två jämna matcher.

På hösten strax före seriestarten 2009 vann Ture Johansson Seniortourens deltävling i Ängelholm. I DM för tremannalag blev trion Christer Malmström, Glenn Uhlén och Ture Johansson sexa och gick vidare till SM. Här spelade de två förstnämnda tillsammans med Anders Gadh och Sven Örnell och blev 19:e av 64 startande. A-laget blev trea i div. 1 och kvalade återigen mot Bulltofta som vann med två gånger 11-9. F-laget förlorade kvalet med 2-1 i matcher mot Bjäre BK och får spela i div.3.

På vårkanten 2010 stängdes Kinna Bowlinghall och på hösten öppnades Ninas Bowling. Omställningen för våra lag blev besvärlig. A-laget blev sist i serien, men klarade sig kvar i div.1 genom att slå BK Animals i kval. F-laget blev fyra i div. 3.

På sommaren 2011 spelades EM för veteraner i Haifa Israel. Det blev ett lyckosamt mästerskap för Ture Johansson som tog guld i 2-manna ihop med Jerry Eriksson och brons i masters-slutspelet.

På årsmötet i augusti avgick Anders Johansson som ordförande och ersattes av Anders Gadh. Vårkullas 40:e bowlingsäsong slutade med en 5:e plats i serien och vinst mot Joker F i kvalet. Det innebar fortsatt spel i div. 1. F-laget blev femma i div. 3. Under spelåret har Anders Gadh förbättrat klubbrekorden på 1 serie 298, 2/534, 3/756 och på 4 serier 985 poäng.

I november 2013 firade klubbens sina 40 års bowlingspelande med en jubileumsfest. Uppslutningen var god och efter mat och dryck delades utmärkelser ut till förtjänta medlemmar. Trots att A-laget hade högsta matchsnittet någonsin (6199 p.) blev det femte plats och därefter kval i Varberg mot Lerum F som besegrades. Därefter väntade Åmål i Vänersborg. Här vann man en match och spelade en oavgjord. Vilket räckte för att vara kvar i ettan. F-laget vann div.3 och slog BK Pondus i kvalet. Uppflyttning till div. 2. Under våren spelade Ture Johansson sin 1000:e seriematch för Vårkulla.

Inför säsongen 2013-14 fick klubben sex nyförvärv varav hälften gick in i A-laget direkt. Hösten spel gjorde att laget var på övre halvan i tabellen. Några mindre lyckade matcher på våren innebar 4:e plats och kval för att hänga kvar. Förra årets motståndare Åmål fick revansch och vann en och spelade en oavgjord. Därefter kval i Varberg mot Kungsbacka som besegrades i två matcher. F-laget gjorde en bra säsong som nyuppflyttade och placerade sig på tredje plats. På grund av att A-laget fick kvala för att stanna kvar i ettan blev det inget kvalspel för F-laget.

Vårkulla hade chansen att få med två lag till final i BT-cupen. VIK 6 med Anders Gadh, Mikael Sjögren och Toni Cabrera föll i semifinal mot Elfsborg. Laget Ted Blomdal, Glenn Uhlén och Johan Högberg gick till final  där dock samma Elfsborg vann en jämn match med 10-8. Vid SM i Göteborg gick Glenn Uhlén till final i Oldboys A och blev där åtta.

Det efterföljande spelåret var unikt så till vida att det inte blev något kvalspel. A-laget blev trea och får fortsätta i div. 1. F-laget blev tidigt avhängda och blev sist i tabellen. Spel i trean till hösten. Individuellt dominerade Anders Gadh med att vinna sitt tredje klubbmästerskap, förbättra klubbrekorden på 2 serier till 556 och på tre serier till 770 p. och göra 11 pariresultat i A-laget. Negativt är ett sviktande intresse som visar sig i tomma banor på träningskvällarna.

Spelåret 2015-16 inledde A-laget med fyra raka förluster. Fortsättningen blev inte mycket bättre utan Vårkulla blev sist och efter tio år i div. 1 blev det degradering. F-laget trea i div. 3.

I BT-cupen hade laget Kurt-Åke Ljunggren, Stefan Larsson och Lars-Inge Nilsson framgång och blev trea. Bernt Lindblom blev fyra i SM Veteran B som spelades i Falköping.

Vid årsmötet 2016 avgick Anders Gadh som ordförande. Ingen ny kandidat fanns varför posten är vakant tills vidare.

Sejouren i tvåan blev bara ettårig. Efter att ha vunnit 15 matcher, spelat en oavgjord och förlorat 5 blev det serieseger och uppflyttning till ettan. F-laget upprepade fjolårets tredje plats.

Trion Claes Hultgren, Ingemar S Johansson och Anders Gadh blev trea i BT-cupen efter förlust mot Calluna i semifinalen.  

2017-18 blev Vårkulla fyra i div ett. Via ett framgångsrikt kvalspel mot Oscarshamn och Falkenberg F blir det ettan även nästa säsong. F-laget hade en tung säsong och blev nerflyttade till div tre. P g a spelarbrist har B-laget inte deltagit i seriespel.

På årsmötet 2018 valdes Peder Thorén till ordförande i föreningen, Spelåret var det sämsta sedan starten och resulterade i en sista plats i division ett. Farmarlafet blev femma i divsision tre.

Klubbmästare blev Anders Gadh för femte gången och får nu behålla vadringspriset.

På hösten 2019 inledde A-laget division två spelet något darrigt men spelade upp sig och var i serieledning då Svenska Bowlingförbundet i mars stoppade allt spel p g a Cononaviruset. Farmarlaget låg på tredje plats i trean när seriespelet avbröts. Vi hade ihop med Kinna BK ett B-lag i reservserien.

I september 2020 inleddes seriespelet som vanligt men avbröts i oktober efter bara sex spelade matcher p g a viruset. Inga aktiviteter förekom i klubben förutom onsdagsträningen som även den upphörde när hallen stängde i februari.

Uppdaterad: 13 MAR 2018 10:15 Skribent: Vårkulla

Postadress:
Vårkulla IK - Bowling
Ture Johansson, Ramnås
51163 Skene

Kontakt:
Tel: 032047120
E-post: This is a mailto link

Se all info